LIKE

Tuesday, May 22, 2012

Saat-Saat Mencemaskan!



Pagi tadi masa odw nak pergi kerja, mummy dengar hotfm. Hot check hari ni "Saat-Saat Mencemaskan". Terus mummy teringat saat mencemaskan bagi mummy. Kisah ni 2 tahun lepas.



Pagi tu (4/3/2010) mummy bangun macam biasa. Dekat jam 7 pagi. Biasa la bila dah 3rd trimester, kerap sangat ke toilet. Bangun2 tido, mummy terus gi toilet. Buang air macam biasa. Lepas tu keluar balik la sebab nak kejut hubby bangun gi keje ngan ambil towel untuk mandi. Nak siap2 gi keje.

Tetibe mummy terasa air keluar dan basah.. Mummy intai, nampak air warnanya pink2 sikit. Terus mummy pelik. Air ketuban ke ni? Rasa panik sangat tapi masih buat2 cool. Mummy pun kejutkan hubby bgtau yang air ketuban dah pecah. Dia terus panik dan masuk toilet. Nak bersihkan diri la kot. Masa tu pon mummy tak sure dia mandi ke tak.. hehehe..



Mummy pun relax lagi.. Call mak bagitau air ketuban dah pecah. Masa tu mak dah pindah ke Kuala Selangor. Mak suruh pergi hospital cepat. Mummy bagitau la yang mummy nak mandi dulu. Sebabnya mummy pernah baca buku, kalau air ketuban pecah dan masih belum rasa sakit, kite perlu bersihkan diri dulu jika perlu. Of kos masa tu mummy rasa perlu sangat sebab pagi2 lagi kan.. Tapi bila mummy berdiri je, air ketuban keluar lagi dengan banyaknya.. Terus rasa takut dan panik. Yela, mummy memang dah tau kedudukan baby breech. Kang dibuatnya kaki terkeluar dulu, tak ke naya kan.. Seriau pulak..



Hubby pon terus angkat beg yang nak bawak ke spital dan kejut adik mummy bagitau nak gi spital dan dia perlu ambil mak dengan adik2 yang lain dekat Kuala Selangor. Kebetulan abah mummy takde sebab kena outstation ke Indonesia. Memang takde orang yang leh bawak mak ke KL la.

Odw nak gi spital pon satu masalah gak. Tau2 je la Federal Highway bila waktu pagi. Jem! First time nak beranak kan. Takut lak kot2 berslain dalam kete. Dah la baby songsang. Hubby plan nak carik la polis trafik kot2 ada. Selalunya dorang ada je jaga jalan kat Federal Highway tu. Tapi waktu tu, sorang pon nan ado... Agaknya waktu masih awal lagi kot. Kitorang pon redah la ke PPUM.

Federal Highway yang jem!


Sampai2 sana, terus bagitau guard yang jaga Wad Bersalin tu (masa tu wad yang lama tu). Guard tu suh guna wheelchair. Tapi mummy tak nak. Gagah lagi nak berjalan. Naik la tingkat satu. Sampai2 nurse suh tukar baju dan bukak semua barang kemas. Dia suh buang air dulu. Pastu dia suh mummy masuk bilik apa ntah. Tempat orang ready nak di bawak ke labor room kot. Masa tu ada lagi sorang kat situ. Leh muat dua katil je pon. Ada sorang pembantu dok cek2 mummy sume, masukla sorang doktor. Mummy terus bagitau yang baby breech. Pastu dia nak pastikan apa yang mummy cakap betol, dia pon bawak mesin scan tu dan scan. Dan kompom breech! Dia pon terus keluar dan bising2 suh call doktor bius dan bla.. bla.. Kebetulan mummy dengar yang doktor bius tu tengah ada kelas. Lecturer kot.. hihihi.. Terus mummy dengar suara doktor bising2 kata ada emergency.. Kena standby OT (Operatian Theatre).. Pastu doktor tadi pon masuk..dia cakap kat jiran sebelah mummy tu, "u nanti dulu." Bole ek cam tu.. Tapi orang tu pon relax je.. Lom sakit kot..

PPUM


Mummy dah mula takut.. yela, perut nak kena potong kan.. Lagi2 bila akak kat opis mummy ni ada pengalaman yang ubat bius tu tak kena ngan dia. Terasa sakit bila pisau letak kat perut. Terus kena bius satu badan. Masa tu mummy selawat banyak2. Sampai dalam OT, doktor bius pon mulakan tugas dia. Doktor ni perempuan dan baik. Sepanjang mummy dalam OT, dok bersembang dengan dia la.. Tak lama lepas tu, baby pun keluar.. Jam 9.06 pagi. Dengar la nurse ngan pembantu2 situ cakap lebatnya rambut dia.. hehehe.. Hilang dah nervous mummy.. Syukur Alhamdulillah...

Sepatutnya 8/3/2010 mummy kena gi checkup untuk bincang dengan doktor pasal kedudukan baby mummy yang breech tu. Tapi nak buat macam mana, dah terawal la pulak.

Due mummy yang betol patutnya pada 25hb mac 2010. Agaknya baby tak sabar sangat nak kua kot. Hehehe.. Seminggu sebelum tu pon mummy banyak berjalan. Berjalan Soping. Dari pagi sampai malam. Dari satu shopping mall ke shopping mall lain dalam satu hari. Dasatkan? Kaki dah bengkak2 giler siap beli kasut baru lagi. Kan orang kata nak senang bersalin, banyakkan berjalan. Tapi kekdahnya, baby mummy breech. Macam mana pun memang kena kuar ikut tingkap la gamaknya.

Sekarang baby tu pon dah besar. Dah macam2 ragam dah.. Hehehe...

Ni la babynye.. Dah big girl sekarang. Nama: Aleesya Hani binti Ahmad Hazmi.
(Gambar ni baru snap semalam. Jumpa bear makngah, suka giler dia..)




Tuesday, May 15, 2012

UPPA JPS Family Day@Tiara Beach Resort, Port Dickson

Weekend lepas, ofis hubby mummy buat family day dekat Tiara Beach Resot, Port Dickson. Bukanla family day yang besar2 tu.. Hanya unit dorang je. Bilik pon bayar sendiri. Hihihi.. Ramaila staf yang bawak kaum keluarga lain.. At least, mummy leh kenal la dengan staf hubby mummy ni..

Mummy bukanla nak citer pasal family day tu sangat sebab mummy tak snap pic pon. hanya pic gigirl mandi kolam je. Seksi yu... hihihi... Actually, Tiara beach Resort ni jauhla dari bandar PD tu.. Lepas Teluk Kemang.. Jauh lagi..kira2 ada la kot 12km dari Teluk Kemang.. Tiara Beach Resort ni sebenarnya apartment yang ada taman tema air sendiri. Mummy pon tak pasti apartment persendirian atau tak. Persekitaran resort ni agak kotor la.. Macam takde orang bersihkan persekitaran luar dia. Lif pulak memang tak leh pakai. Kebetulan mummy sekeluarga dok blok D, ada 2 lif tak salah. Dua2 tak leh pakai. Nasib la kalau orang dapat bilik atas sekali. Berpeluh la naik tangga.. Toilet dalam bilik mummy lak, kira kotor la.. sebabnya boleh pulak tetibe lumut kat celah2 jubin tu kuar.. Nasib baik la dok situ semalam je.. Best lagi rumah mummy.. Bersih walaupun tak kemas.. Hahahaha..

Aktiviti family day ni tak banyak pon. Cuma mandi-manda, pastu dinner malam tu sama2 dekat Restoran Tomyam Nasreen (mummy takde amik gambar pon), pagi2 esoknya, buat sarapan sama iaitu sandwich sardin dan salad.. Lepas sarapan, penyampaian hadiah dan cabutan bertuah.. Lepas tu, mandi la sampai kecut.. hahaha.. Mummy tak mandi... Malas la nak basah2.. Kitorang checkout kul 1. Tu pun lepas urusetia mintak kebenaran untuk checkout lambat sikit.

Pelampung ni beli kat Teluk Kemang. Pelampung gigirl lupa bawak. Boleh? 

Suka main air.

"Laju la sikit ayah tolak"

Dah lama berendam, kehausan.. Habis satu botol dia minum..

Comelnyaaa...hihihi

Bersantai la tu konon...



Puding Thrifle


Ni kali kedua mummy buat pudding thrifle. First time tahun 2010 dulu. Lama tu. Masa tu, mummy buat memang tak jadi langsung. Custard dengan jeli cair habis. Hehehe.. Mummy suka makan sebab sedap. Ada akak kat ofis ni pandai buat. Dia la sifu mummy untuk wat pudding thrile tu. Tapi mummy tak berguru habis dengan dia. Huhu.. So, semalam mummy buat lagi. Tapi, kali ni jelly dia masih cair gak. Adoi….  

Ingat balik keje ni atau esok nak try lagi.. Swiss Roll Cake tu ada lagi separuh.. Harap2 menjadi la ye.. Ni la dia gambarnya.. Mummy snap masa dalam peti ais.. hehe.. (kes malas nak kuarkan sebab jeli cair..)


P/s: Tq kak ila sebab tak kedekut share tips.. ;-D



Red velvet Cake Versi II


Suka sangat RVC.. Tapi bila teringin nak makan tu, malas lak nak membuatnya.. Yela, nak buat bukan boleh sikit2 punya. Kena seloyang. Pastu minggu lepas, mummy usha2 la resepi RVC ni. Sebelum ni mummy selalu buat dari resepi JoyOfBaking. Sedap. tapi yang tak tahannya bab cream cheese frosting dia. Kena carik mascarpone cheese tu. Dah tu, kat pasaraya besar macam carrefour, cold storage, jaya grocer je yang ada.. so far tempat lain mummy tak pernah nampak lagi kecuali kedai kek bagus kat seksyen 13, Shah Alam tu..

Resepi RVC versi II ni mummy dapat kat blog fromintankitchen. Resepinya sama je dengan JoyOfBaking tu. Cuma cara pembuatan dia lain sikit. Kita tengok dulu resepi dia dan cara2 buat dia. Baru mummy citer apa bezanya ek..

Bahan-Bahan:
1 1/4 cawan tepung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar serbuk koko/coklat
1 sudu besar pewarna merah
1/4 cawan unsalted butter - 57 gram
3/4 cawan gula
1 biji telur - basuh telur dulu tau. Makruh hukumnya kalau tak basuh.
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan buttermilk - boleh ganti dengan 1/2 cawan susu ditambah dengan 1/2 sudu teh cuka/lemon (biarkan 10 minit)
1/2 sudu teh cuka
1/2 sudu teh baking soda

Cream Cheese Frosting:
125 g cream cheese
50g unsalted butter
110g icing sugar - mummy kurangkan jadi 80g
1 cawan whipping cream

Cara-cara:
1- Panaskan oven pada 175 darjah celcius
2- Dalam satu bekas, ayak tepung, baking powder dan garam. Letak tepi.
3- Dalam bekas kecil lain, campurkan serbuk koko dengan pewarna merah sampai ia sebati. Letak tepi.
4- Guna mixer, pukul butter dengan gula hingga kembang.
5- Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
6- Kemudian, masukkan esen vanilla dan campuran koko tadi. pukul hingga sebati.
7- Masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk. Mula dengan tepung, akhir sekali pon tepung.
8 - Dalam bekas kecil, campurkan cuka dan baking soda dan campurkan pada adunan kek tersebut. Kacau sebati.
9- Tuang adunan dalam bekas 6" dan bakar.

Cream Cheese:
1- Pukul cream cheese hingga kembang
2- Masukkan gula icing dan pukul sebati.
3- Akhir sekali, masukkan whipping cream dan gaul sebati.

Perbezaan dengan JoyOfBaking:
1- JoyOfBaking: Pewarna merah dicampurkan dengan buttermilk
2- JoyOfBaking: serbuk koko diayak sekali dengan campuran tepung.

Untuk resepi ni, mummy gunakan loyang 7".. so, keknye jadi nipis la..tak dapat la dah potong kat tengah2 jadi dua dan sapu cheese frosting tu.. Bagi mummy, mummy lebih suka kek yang dari JoyOfBaking tu, tapi untuk cream cheese, mummy suka resepi ni. Takde rasa muak sangat. Sebabnya mascarpone Cheese tu ada bau pelik sikit. Hehehe... Ni pendapat mummy la..