LIKE

Wednesday, August 1, 2012

Ceritera Langkawi

Dah lama teringin nak ke Langkawi ni.. Akhirnya, dapat gak ke sana 5-7 Julai ari tu.. Tiketnya dah beli awal2 lagi.. Masa AirAsia buat sale 10sen tu.. Bukanla tak pernah pergi, pernah je sebelum ni.. Tapi dengan motip nak bershopping sahaja kali ni.. Malas la mummy nak citer panjang.. Kite tengok gambar sambil mummy bercerita sahaja..

Hari Pertama:

Sampai Langkawi dalam pukul 3 pm cam tu.. Lepas checkin hotel, terus gi carik makan. Terjumpa la gerai ni..

Antara makanan yang kitorg order
cucur udang.. memang terbaeekkk laaa! marbeles babe!!

mi rebus.. pon sedappp... 

Mi goreng mamak..tapi tak berapa nak mamak la..papepun, sedap gak..



Lepas makan, gi Idaman Suri.. Tak beli apa pun kat situ. Sebab takde yang berkenan.. Orang kata pemilik idaman suri ni bagi duit kat church.. Tak tau la betol ke idak.. Mummy byk shopping kat Haji Ismail Group (HIG) je... Lepas tu, terus gi HIG yang besar tu..masa tu, memang borong habih laaa... Coklat la yang banyak.. Periuk ngan pinggan mangkuk still nak survey lagi..


Tapi, time jalan malam ni, kitorg borong gak barang..dapat la grab tempat bekas lauk untuk mak dengan set cawan.. hhehehe.. masih bersoping di salah satu kedai HIG..

Ala2 Uptown area pekan kuah tu..

Malam tu jalan2 area pekan kuah.. Pastu terasa lapar lak.. Gi makan depan apartment yang mummy pernah stay dengan family dulu.. Hubby makan Nasi Lemak versi Kedah..Mummy lak tomyam campur.. 


Kereta Sewa kitorg.. RM160 / 2 hari: amik kat jeti.. Tak dapat la nak amik kat airport.. sebabnya mummy dah booking airport transfer dengan hotel.. Masa balik nanti dorang leh amik kete kat hotel.. Lg senang..

Ni la dia Nasi Lemak dia... Nasi warna kuning dengan lauk ayam kicap.. Dorg panggil Nasi Lemak..

Hari Kedua:
Breakfast kat hotel je.. Dah dapat free kan.. watpe nak membazir..hehee



Jom Jalan!

 Pastu gi underwater world.. Saje je pon sebab nak bawak gigirl gi tgk 'fish'.. hihihi.. masa kat sini pon, menyempat gak borong coklat.. cuma tak banyak la..






Excited dapat tgk penguin.. 


Actually, mummy teringin nak makan laksa power.. tapi time ni dia tak bukak lagi..mana taknya.. jam baru kul 11 lebih.. yang ada, laksa pulau..boleh laa...at least laksa.. sedap gak la laksa dia,..kata laksa kedah kan..

laksa for mummy

cendol pulut for hubby

Masa kat Langkawi ni, mummy tak naik tau cable car.. sebab mummy gayat.. kalau naik tu mesti ingat nak mati je tu.. tp kitorg gi la gak tempat cable car.. ingatkan mummy sorang yang takut.. rupa2nya gigirl pon takut jugak.. hehehe..yess! mummy ada geng...


Lepas balik dr cable car tu, kitog mencari tempat makan.. Jom Ikan Bakar dekat Matsirat.. Orang kata sedap...
ikan jenahak bakar...

Memang sedap la ikan bakar dia.. orang pon ramai dtg.. Terbaeekkk!!
Ni sume hubby amikkan..mummy tak dapat nak amik makanan sendiri.. Gigirl tido..



Belikan Nasi Ayam KFC je untuk gigirl.. Nak tau, coleslaw KFC sana sedap.. Macam masa mummy kecik2 dulu.. Sekarang kan coleslaw kat sini dorang potong besar2 dan keras lak tu kobis dia...

Petang tu pas rehat kat bilik, kitorg ke Dataran Lang.. Saje amik angin petang Langkawi... Tapi sebelum tu gi Rams dan HIG lagi.. Last Kopek...
Kalau perasan, gi mana2 mummy tak bawak handbag pon..tinggal kat bilik je.. Lagi rasa selamat rasanya.. 




Malam last kitorg dinner kat Wan Thai Restaurant...




Menu dia dalam bahasa thailand...nasib baik ada translation bawah nun.. kalau idak, main order je la apa pon..

Kanak2 dapat pinggan ngan cawan plastik..


Sotong Gajus - Sotongnya liat..masak lama sangat kot..

Kerabu Mangga - sedapp

Tomyam Campur - biasa2 je.. Mummy pernah makan yang sedap lagi..

Sayur Campur - sedap


Ikan Siakap Masak Stim Halia - tak sedap pon.. ikan rasa payau..

Menunggu bil.. Bajet RM150..sekali datang bil tak sampai RM100 pon.. Hahaha.. ok la dengan makanan dia.. Mummy bagi 2.5/5 bintang... 

Hasil Tangkapan.. Nak mula packing




Aktiviti sebelum tido..

Tak lama lepas tu..


Hari Ketiga:

BALIK!!




Notakaki mamiween:
1 - Penginapan: Hotel Bayview
2 - Transport: Kia Sentra (Jetty)


2 comments:

Anonymous said...

saje wat aku terliur eh....huuhuuu..... cucur udang ngn laksa tu...perghhhh.....huhuu...-mamakid

Queen said...

mami......apesal masa jumpe ritu xkasi kite coklat sikit. best gilewwwwwwwww tgk ceklat2 tu. uwaaaa....